Niezwykłe właściwości oleju marula

Olej marula jest produktem, który stopniowo wypiera popularny i często stosowany olej kokosowy. Niektórzy mówią o nim nawet, że spełnia swoją funkcję równie dobrze, jak olej arganowy, a jego niebywałą zaletą jest przyjemniejszy zapach i mniejsza gęstość. Jeśli chcesz wiedzieć, jakie właściwości posiada olej marula i jak można go wykorzystać, przeczytaj ten wpis.

Kilka słów o pochodzeniu

Olej marula wywodzi się z krajów Afryki Południowej. To właśnie tamte tereny porośnięte są drzewami marula, które rodzą liczne owoce, z pestek których wytłacza się wspomniany olej. Godne uznania jest stwierdzenie, że tamtejsze mieszkanki są w stanie ręcznie wytłoczyć olej z dość twardych pestek.

Olej marula w kosmetyce

Początkowo olej marula wykorzystywany był przez Afrykanki jako naturalny produkt do nawilżania suchej skóry. Całodniowa ekspozycja na słońce potrafiła pozostawić ślady w postaci mocno wysuszonej skóry. Właściwości oleju marula okazały się być bardzo uniwersalne. Okazuje się, że bez problemu można aplikować go nie tylko na skórę, lecz także na włosy oraz na wrażliwą skórę wokół oczu.

Warto dodać, że chcąc zakupić takowy produkt, należy liczyć się z niemałym wydatkiem. Olej marula nie należy do najtańszych. Na pocieszenie dodam, że jest on bardzo wydajny, i przy odpowiednim przechowywaniu posłuży wiele tygodni.

olej marula

Co czyni olej marula wyjątkowym?

Olej ten zdobył uznanie wśród użytkowniczek głównie dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-9, które odpowiadają za dogłębne nawilżenie skóry i włosów. Solidna porcja witamin C i E wspomagają leczenie stanów zapalnych skóry, a także idealnie rozświetlają cerę. Dzięki obecności licznych flawonoidów skóra jest napięta oraz sprężysta, wygląda na wypoczętą. Efekt ten jest zasługą wysokiej zawartości antyoksydantów, które sprawnie radzą sobie z wolnymi rodnikami, przeciwdziałając starzeniu się skóry.

Zastosowanie oleju marula

Wachlarz składników zawartych w oleju marula sprawia, że znalazł on bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Największym atutem kosmetyki jest lekka konsystencja, dzięki której olej szybko wchłania się w skórę działając głęboko w porównaniu do tradycyjnych balsamów. Marula nie zatyka porów, co sprawia, że chętnie korzystają z niego osoby o cerze tłustej oraz mieszanej. Fenomen tego produktu polega na tym, że może być on stosowany przez osoby z problemami skórnymi, suchą cerą, czy przebarwieniami.

Zaawansowane właściwości oleju marula czynią z niego sprzymierzeńca w walce z cellulitem. Dedykowany jest on paniom, które zmagają się z pomarańczową skórką. Marula napina skórę i wygładza powstałe nierówności.

Olej marula chętnie stosowany jest jako serum na włosy, które skutecznie scala końcówki  i zapobiega ich rozdwajaniu. Kosmetyk mocno nawilża włosy, nadaje im blasku i wygładza je, a ultralekka konsystencja nie obciąża włosów. Dzięki temu może być stosowany przez kobiety posiadające cienkie włosy. Panie te nie muszą obawiać się o przyklapniętą fryzurę.

0 comments
0 likes
Prev post: Piękne włosy dzięki kawie – naturalny kosmetykNext post: Zapuszczanie rzadkich włosów – porady

Related posts

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najnowsze wpisy
Najpopularniejsze wpisy:
O mnie

o mnie

Cześć, jestem Anita.
Chcę Ci serdecznie powitać na moim autorskim blogu, na którym staram się publikować wartościowe artykuły na temat urody!